Piekeren

“Piekeren betekenis : (gegeneraliseerde angststoornis;GAS)” “Waarom is hij nog niet thuis? Er zal toch geen ongeluk gebeurd zijn?” Zulke gedachten komen bij iedereen wel eens op. Piekeren is heel menselijk en zelfs nuttig. Als je verschillende scenario’s voorziet, kun je adequaat handelen. Je bent beter voorbereid.

Dwangmatig Piekeren.
psychologie ArnhemAls iemand voortdurend (dwangmatig) piekert over twee of meer thema’s en zijn bezorgdheid niet zelf in de hand kan houden, kan er echter sprake zijn van een gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Piekeren is hier het meest centrale kenmerk van. Het gepieker gaat over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Over gevaren die zich mogelijk in de toekomst gaan voor doen. De angsten zijn niet gebonden aan een specifieke situatie of gebeurtenis, zoals bij andere angststoornissen, bijvoorbeeld een spinnenfobie. Ze zijn er gewoon, voortdurend en dwangmatig.

Misvattingen over piekeren.
Aan dwangmatig piekeren liggen twee misvattingen ten grondslag. Ten eerste overschat de piekeraar altijd het gevaar of de ramp die in de toekomst op de loer ligt. Ten tweede onderschat de piekeraar zijn of haar eigen mogelijkheden om op te treden, mocht de ramp zich daadwerkelijk voordoen. Zo ontstaat een irreële bezorgdheid die steeds sterker wordt. Fysiek heeft dat zijn weerslag: door dwangmatig piekeren staat de piekeraar voortdurend onder spanning en is voortdurend alert.

Dwangmatig Piekeren

Iemand die een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) heeft, is erg vaak bang en nerveus. Vervelende gedachten dringen zich op. “Wat als ik geld problemen krijg? Als mijn kinderen maar niet ziek worden. Als deze bus maar niet in de sloot rijdt.” GAS is één van de meest voorkomende angststoornissen. Elk jaar krijgen ongeveer zeven op de duizend mensen te maken met dwangmatig piekeren.

Altijd angstig

piekerenGAS is anders dan andere angststoornissen. Bij de meeste angststoornissen ben je bang voor iets. Bang om naar buiten te gaan, bang om te vliegen. De angst gaat weg als de nare situatie voorbij gaat. Maar iemand die een angststoornis heeft, is langer dan een half jaar angstig. Zonder dat daar een speciale reden voor is. Soms zijn er betere dagen, maar de meeste dagen heb je wel last van angst. Je hebt dan drie of meer van de volgende klachten:

  • onrustig
  • concentratieproblemen
  • prikkelbaar
  • sneller vermoeid
  • slaapproblemen
  • problemen met spierspanning

Hierdoor kun je denken dat je dood gaat of gek wordt. Lichamelijk kun je last krijgen van hartkloppingen, zweten en beven. Je handen tintelen en je voelt je misselijk.

Dit geeft problemen in je dagelijkse bezigheden. Je gaat minder met vrienden om en zegt afspraken af. Ook op je werk komt er niets meer uit je handen. Het is moeilijk om zelf te bepalen of je een gegeneraliseerde angststoornis hebt. Angsten kunnen namelijk ook ontstaan door een andere ziekte of door bepaalde drugs of medicijnen. Een arts of psycholoog kan je hierbij helpen.

Piekeren vaker bij vrouwen

GAS is erfelijk. Toch krijg je niet een angststoornis, omdat je moeder er ook één heeft gehad. Vaak spelen er meerdere dingen. Er gebeurt iets ingrijpends  waardoor je erg van slag raakt. Of je maakt je sowieso erg snel zorgen. Of de stofjes in je hersenen zijn ontregeld, waardoor je sneller bang bent. Deze angststoornis komt twee keer zoveel voor bij vrouwen. Je kunt het op alle leeftijden krijgen. Maar het komt wel meer voor als je ouder wordt.

Piekeren stoppen:

  • Neem de tijd: Het zal een poos duren voordat je om hebt leren gaan met de stoornis. Leg de lat niet te hoog voor jezelf.Maar als je de juiste therapie volgt kun je het dwangmatig piekeren stoppen.
  • Zoek informatie: Zorg dat je genoeg weet over gegeneraliseerde angststoornis. En dat mensen in je directe omgeving ook weten wat het is.
  • Breng structuur aan in je leven: Bedenk een vast programma voor je bezigheden.

Piekeren stoppen : Behandeling

Jammer genoeg gaat GAS niet vanzelf over. Wel kun je er mee leren leven en je zal er niet altijd evenveel last van hebben. Je kan er ook iets aan doen. Er zijn speciale cursussen die je leren minder angstig te zijn. De arts kan je verwijzen naar een psycholoog voor een behandeling met gedragstherapie om zo het piekeren te stoppen. De huisarts of een psychiater kan besluiten geneesmiddelen voor te schrijven. Dit kan per persoon verschillen.

psychologie Arnhem

Piekeren stoppen! neem contact op met Praktijk Zwanenburg.

Je zou je kunnen afvragen waarom je zou blijven piekeren als iedere keer weer blijkt dat de angsten overdreven zijn en dat het meestal met een sisser afloopt. Men trekt echter een andere conclusie. Bijvoorbeeld:”Dankzij dat gepieker is het met een sisser afgelopen.” Het piekeren lijkt dan een effectieve manier om zichzelf te beschermen. Mensen zien het piekeren dan als een keuze. De keuze om zich goed voor te bereiden op mogelijke gevaren.

Het piekeren zelf kan ook weer een probleem worden. Iemand kan er zich zorgen over maken dat hij teveel tijd besteed aan het piekeren. Iemand kan ook gaan denken dat het niet gezond is zoveel te piekeren. Ook kan het piekeren de aandacht afleiden van actuele taken. En zo kom je in een cirkel terecht: piekeren biedt geen oplossing, maar piekeren stoppen lukt ook niet. Uiteindelijk kost het piekeren dus vooral veel energie en levert het weinig op.

Als dat zo is, is het verstandig hulp te zoeken. Een gegeneraliseerde angststoornis gaat zelden vanzelf over. Ik kan met jou kijken hoe het piekeren te stoppen.Neem direct contact met mij op via dit contact formulier. Bellen om een afspraak te maken kan natuurlijk ook.

 

{ 0 comments… add one now }

Previous post: